Avondschool Utrecht
Voor idealisten die zoeken naar houvast

Zit je vol met idealen en weet je niet waar te beginnen? Wil jij van betekenis zijn, maar weet je nog niet hoe? Of heb je een idee, en wil je er nu echt mee aan de slag? Dan is de avondschool jouw stok achter de deur.

In deze cursus ga je in zes avonden van ideaal naar uitvoering. Samen met een groep (beginnende) idealisten word je stilgezet: wat vind ik belangrijk, wat grijpt me aan, waarom? 

Vervolgens verken je jouw mogelijkheden: Waarbij wil ik betrokken zijn? Wat is mijn kracht? Waar heb ik zin in en wat is haalbaar?

Daarna ga je het experiment aan en doe je ervaring op met jouw ideaal. Of je nu vrijwilliger wilt worden, sociaal ondernemer, of wil veranderen van baan: in deze cursus kom je erachter. We verzekeren je dat je nog tijdens het traject op pad gaat om het uit te proberen. 

Aan het eind van de cursus weet jij wat je ideaal is en hoe jij daar vanuit jouw talent en mogelijkheden aan kunt bijdragen. Sterker nog, je bent al begonnen!

Wat je kunt verwachten

“Deel uitmaken van een groep idealisten, leren van elkaar, delen van ervaringen / uitdagingen. Inspirerende verhalen van facilitatoren.”

“Dat het uit mijzelf blijft komen dat jullie daar een beroep op doen. En de handvatten zijn zó toepasbaar.”

“Boven verwachting. Het was ook het gevoel van samen een groep vormen, elkaar inspireren.”

Bevlogen docenten

Bij de idealenschool krijg je les van ervaren idealisten, die al jarenlang werk maken van hun idealen. In Utrecht is Ellen Jansen de docent.

Mijn leven is een cadeautje. Ik ben journalist, cameravrouw, sportinstructeur, coach en moeder van vier. Ik heb veel gereisd en geniet zoveel ik kan. Werken doe ik vanuit mijn passie voor een betere wereld. Ik heb een stichting die zich inzet voor een betere buurt.

Als journalist en cameravrouw werkte ik jarenlang voor de landelijke televisie. Ik schreef kinderboeken, werkte voor tijdschriften en produceerde mijn eigen glossy inspiratie magazine. Dit alles deed ik in de volle overtuiging dat ik bij kan dragen aan een betere wereld. 

Die overtuiging heb ik nog steeds. Ik schrijf, geef les op scholen, verzorg workshops, coach in de wijk en organiseer evenementen. In mijn vrije tijd ben ik bij mijn gezin, doe ik Tai Chi, ga ik soms naar de sportschool en regelmatig op reis. Onlangs ben ik gaan paardrijden onder het motto je bent nooit te oud om te leren. 

Ik prijs mij gelukkig mijn eigen weg uit te stippelen. Mijn eigen keuzes te maken, zowel privé als zakelijk. Dromen, durven, doen is hierbij mijn levensmotto, met de nadruk op dóen. Ik hoop je te inspireren, doe vooral een beroep op mij. Samen komen we verder.


Inspirerende praktijkvoorbeelden

Na je aanmelding ontvang je het boek ‘Hoe dan wel’, geschreven door Suzan Doodeman & Johannes van den Akker, de oprichters van de idealenschool. Hierin vind je concrete voorbeelden en tips om aan de slag te gaan. Ook Ellen deelt slimme ideeën en denkt met je mee om te zorgen dat jij aan de slag gaat.

Hoe begin je een beweging? Waar loop je tegenaan en hoe anticipeer je hierop zodat je ideaal toch tot uiting komt. Via de idealenschool sta je in contact met een groot netwerk aan idealistische doeners waar je van kunt leren. 

Zelfreflectie

Je leert jezelf kennen door in beweging te komen en met elkaar te delen wat er dan gebeurt. Wat houdt je tegen? Waarom vind je het moeilijk om over je ideaal te praten? Wat is er zo eng aan het zetten van de volgende stap? Spoiler: je bent zelf je grootste vijand.

Actie

We leggen de nadruk op beweging, iets dóén; laat iets zien van datgene wat je voor ogen hebt. Probeer uit of het past, of het voor jou werkt. En als het geen succes is, laat het dan een gerichte mislukking zijn, zodat je weet waaraan het ligt.

Voor wie?
Ben jij…
  • iemand die zich kwaad maakt over onrecht, ongelijke kansen, klimaatverandering, … (vul zelf in!)
  • iemand met idealen. Die verandering teweeg wilt brengen
  • iemand die wil leren hoe je grip krijgt op je idealen en er iets mee kunt doen
  • iemand die ervoor wil zorgen dat je het kunt volhouden, het niet te zwaar maakt voor jezelf
  • iemand die samen met anderen daad bij het woord wilt voegen en klaar is voor actie
Voorjaar 2025
avondschool Utrecht

6 avonden van 19.30 – 22.00

data nog niet bekend

Kosten: €250

(Betaalt je werkgever? Dan zijn de kosten €400 ex btw. Meld je aan via de mail en wij sturen je werkgever een factuur.)

Locatie: Kaffeetaria (Croeselaan 207)Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen, opleidingen & data!

Suzan

Benieuwd of de idealenschool iets voor jou is?
Neem contact op met Suzan.
0644648329 | suzan@hoedanwel.nl