Avondschool Rotterdam
Voor idealisten die zoeken naar houvast

Zit je vol met idealen en weet je niet waar te beginnen? Wil jij van betekenis zijn, maar weet je nog niet hoe? Of heb je een idee, en wil je er nu echt mee aan de slag? Dan is de avondschool jouw stok achter de deur.

In deze cursus ga je in zes avonden van ideaal naar uitvoering. Samen met een groep (beginnende) idealisten word je stilgezet: wat vind ik belangrijk, wat grijpt me aan, waarom? 

Vervolgens verken je jouw mogelijkheden: Waarbij wil ik betrokken zijn? Wat is mijn kracht? Waar heb ik zin in en wat is haalbaar?

Daarna ga je het experiment aan en doe je ervaring op met jouw ideaal. Of je nu vrijwilliger wilt worden, sociaal ondernemer, of wil veranderen van baan: in deze cursus kom je erachter. We verzekeren je dat je nog tijdens het traject op pad gaat om het uit te proberen. 

Aan het eind van de cursus weet jij wat je ideaal is en hoe jij daar vanuit jouw talent en mogelijkheden aan kunt bijdragen. Sterker nog, je bent al begonnen!

De laatste avond van de idealenschool is het slot-event voor alle kersverse idealisten die de avondschool hebben gevolgd in de verschillende steden. We komen bij elkaar in Utrecht, horen van elkaars idealen, vieren wat er is bereikt en leggen nieuwe verbindingen voor de toekomst.

Wat je kunt verwachten

“Deel uitmaken van een groep idealisten, leren van elkaar, delen van ervaringen / uitdagingen. Inspirerende verhalen van facilitatoren.”

“Dat het uit mijzelf blijft komen dat jullie daar een beroep op doen. En de handvatten zijn zó toepasbaar.”

“Boven verwachting. Het was ook het gevoel van samen een groep vormen, elkaar inspireren.”

Bevlogen docenten

Bij de idealenschool krijg je les van ervaren idealisten, die al jarenlang werk maken van hun idealen. In Rotterdam is dat Karlijn van Alten.

Twee jaar geleden zei ik mijn baan als projectleider/trainer op het HBO op om te onderzoeken waar mijn hart nog meer sneller van gaat kloppen. Onder de vlag van van serendipiteit (de ongezochte vondst) gaf ik mezelf de tijd om ja te zeggen tegen het onbekende. Nieuwe mensen te ontmoeten, werkplekken te verkennen, Europa te bereizen, trainingen te volgen en te kijken wat er gebeurt als je het moeten loslaat en het onbekende omarmt. Een geweldige, spannende, frustrerende en leerzame tijd waarin ik met regelmaat buiten mijn comfortzone trad en ontdekt heb dat idealen in alle vormen en maten bestaan. Na 1,5 jaar had ik behoefte aan wat meer richting en het concreet maken van ideeën die ontstaan waren in die periode. Zo kwam ik bij de idealenschool terecht waar ik gesprekken had met mensen die zich ook graag in wilden zetten voor maatschappelijke issues en waar ik in 12 weken in de actie gezet werd. In het klein experimenteren en proberen leerde me niet alleen of iets bij me past, maar ook dat niet alles altijd hoeft te lukken. Ik heb me in die periode onder andere aangesloten bij klimaatgesprekken, het project Nationaal Park Rotterdam om de stad samen met stadsmakers en bewoners te vergroenen en ik heb besloten voorlopig als ZZP’er te blijven werken om de vrijheid te houden ja te zeggen tegen projecten waar ik gelukkig van word. Zoals werken als trainer voor de idealenschool. Hier komt mijn ervaring als trainer mooi samen met de wens om Rotterdam een nog leukere stad te maken. Ik kijk ernaar uit om met jou aan de slag om je ideeën om te zetten naar actie!

FOTO GUUS SCHOONEWILLE

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Na je aanmelding ontvang je het boek ‘Hoe dan wel’, geschreven door Suzan Doodeman & Johannes van den Akker, de oprichters van de idealenschool. Hierin vind je concrete voorbeelden en tips om aan de slag te gaan. Ook Karlijn deelt slimme ideeën en denkt met je mee om te zorgen dat jij aan de slag gaat.

Hoe begin je een beweging? Waar loop je tegenaan en hoe anticipeer je hierop zodat je ideaal toch tot uiting komt. Via de idealenschool sta je in contact met een groot netwerk aan idealistische doeners waar je van kunt leren. 

Zelfreflectie

Je leert jezelf kennen door in beweging te komen en met elkaar te delen wat er dan gebeurt. Wat houdt je tegen? Waarom vind je het moeilijk om over je ideaal te praten? Wat is er zo eng aan het zetten van de volgende stap? Spoiler: je bent zelf je grootste vijand.

Actie

We leggen de nadruk op beweging, iets dóén; laat iets zien van datgene wat je voor ogen hebt. Probeer uit of het past, of het voor jou werkt. En als het geen succes is, laat het dan een gerichte mislukking zijn, zodat je weet waaraan het ligt.

Voor wie?
Ben jij …
  • iemand die zich kwaad maakt over onrecht, ongelijke kansen, klimaatverandering, … (vul zelf in!)
  • iemand met idealen. Die verandering teweeg wilt brengen
  • iemand die wil leren hoe je grip krijgt op je idealen en er iets mee kunt doen
  • iemand die ervoor wil zorgen dat je het kunt volhouden, het niet te zwaar maakt voor jezelf
  • iemand die samen met anderen daad bij het woord wilt voegen en klaar is voor actie
Voorjaar 2024
avondschool Rotterdam

6 dinsdagavonden van 19.30 – 22.00

9 april, 23 april, 14 mei, 28 mei, 11 juni
18 juni gezamenlijk slot-event in Utrecht

Kosten: €485
(gespreide betaling mogelijk)

Locatie: Oase RotterdamNieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen, opleidingen & data!

Suzan

Benieuwd of de idealenschool iets voor jou is?
Neem contact op met Suzan.
0644648329 | suzan@hoedanwel.nl